Treceți la conținutul principal

Bolile

In Moldova cele mai frecvente boli la iepurilor sînt:

A. Maladiile infectioase:
Hemoragie Septica
Hemoragia septica este o infectie care ataca toate organele animalului bolnav. Aceasta maladie se caracterizeaza prin: inflamatii emoragice la nivelul mucoasei, creierului, splinei si ficatului. Animalele infectate se nimicesc, iar cele sanatoase din zona afectata se sacrifica, apoi dupa
expertiza sanitara pot fi folosite în alimentatia personala.

Mixomatoza
Mixomatoza este o boala infectocontagioasa provocata de un virus. Ea se caracterizeaza printr-o inflamatie a capului si botului, în jurul nasului si ochilor. Iepurii infectati de aceasta maladie sînt ucisi si îngropati la o adîncime de 1,5 m. Curatiti casutele si dezinfectati-le de 3 ori.
În scopul prevenirii acestor maladii infectioase exista un vaccin combinat contra mixomatozei si gemoragiei septice, care se administreaza de medicul veterinar de 2 ori pe an (primavara si toamna) la tot efectivul de animale de la vîrsta de o luna. În paralel este foarte important întretinerea animalelor în curatenie.

Scabia, Dermatomicoza
Cauzele cele mai importante ale scabiei sunt lipsa curateniei în încaperi sau dimensiunile prea mici ale acestora, la fel si numarul mare de animale într-o încapere. De asemenea, dermatomicoza poate fi cauzata de lipsa vitaminei A, D sau E.
Aveti grija ca încape ea pentru animale sa fie suficient de mare si folositi pentru curatirea lorsolutia de înalbitor. Folositi hrana bogata în vitamina A, D si E; locurile afectate pot fi tratate cu ulei camforat sau cu o solutie de Botox cu vaselina.

B. Maladiile nutritionale
Maladii digestive
Balonarea, voma, gazele si diareea sunt cauzate de hrana nepotrivita.
Faceti tot posibilul ca iepurii sa nu fie hraniti cu plantele indicate la capitolul “Plante cu efecte negative.

Osteoperoza, Rahitul
Osteoperoza si Rahitul sînt maladii ale oaselor. Osteoperoza se caracterizeaza printr-o descompunere a oaselor, mai ales cele fragile pot fi fracturate foarte usor. Rahitul se caracterizeaza prin oase malformate si membre strîmbe.
Aceste maladii pot fi cauzate de insuficienta vitaminei D, ceia ce înseamna ca iepurii nu primesc suficienta hrana ce contine calciu, lumina solara, sau ambele. Straduiti-va sa-i hraniti cu plante ce au un continut bogat de calciu, de exemplu, cu lucerna sau orz.

Hypercalcimie
Hypercalcimia este cauzata de un exces de calciu în hrana iepurilor.
Caracteristica: forma iepurelui se schimba si miscarea devine greoaie.
Pentru a preveni aceasta maladie, încercati sa reduceti nivelul de calciu în dieta iepurilor. Dati mai putin plante bogate în calciu, asa ca lucerna,
de exemplu.

Hypoavitaminoze
Maladia apare cînd iepurii duc lipsa de vitamina A si se caracterizeaza printr-o cadere a parului.
Dati mai multa mâncare bogata în vitamina A, de exemplu - sfecla rosie si morcov.

Postări populare de pe acest blog

Contact

Nume : Email : Subiect : Mesaj : Cod de siguranta(case-sensitive):

Principiile esentiale în cresterea iepurilor

Ca specie, iepurele se înmulteste foarte repede si des si în natura are o perioada de înmultire de aproape o luna. Astfel, o femela nu va avea o viata lunga pentru ca fatarea este obositoare pentru organismul sau. La fiecare fatare are de la 4 la 12 iepurasi. Masculul ajunge la maturitatea sexuala la vârsta de 5-6 luni. Femela poate fi fecundata la aceeasi vîrsta. Femela poate fi fecundata iarasi la un interval de 24 ore dupa fatare, daca mascul este lasat cu ea în casuta. Aceasta nu este prea bine pentru femela, deoarece e posibil ca ea va avea probleme la viitoarea fatare. Problemele pot fi urmatoarele: · Femela nu va pregati cuibul pentru iepurasii noi nascuti si ei vor muri din cauza frigului. · Femela nu va avea lapte sau va refuza sa alapteze puii. Ei pot fi hraniti cu biberonul, dar veti pierde mult timp si majoritatea iepurasilor vor muri. · Daca femela nu este suficient de sanatoasa, se va îmbolnavi din cauza stresului alimentar. Ce puteti face pentru o înmultire mai ef

Meniu

Introducere Avantajele cresterii iepurilor Întretine ea iepurilor H ana Plantele cu efect pozitiv Plantele cu efect negativ Bolile Maladii infectioase Maladii ne-infectioase Îngrijirea iepurilor bolnavi Principiile esentiale în cresterea iepurilor Ce puteti face pentru o înmultire mai eficientã?