Treceți la conținutul principal

Hrana

Hrana
Iepurii sînt animale erbivore, dar nu toate plantele constituie o hranã potrivitã pentru ei. Unele din ele au un efect toxic si pot provoca îmbolnãvirea sau
chiar moartea. Sunt cazuri cînd aceste efecte toxice sînt întîrziate si apar numai peste cîteva zile, sãptãmîni sãu chiar luni. Existã si plante foarte bune
pentru sãnãtatea iepurilor, care au un rol profilactic sau de tratament împotriva maladiilor.
Mai jos vã propunem o clasificare a plantelor cu efect pozitiv pentru iepuri, cît si cele toxice. In cazul cînd nu sînteti sigur dacã o anumitã plantã este
bunã, nu o folositi si cereti sfatul medicului veterinar în aceastã problemã.

Plantele cu efect pozitiv


Lucerna Este o plantã bogatã în proteinã si calciu. Poate fi crescutã  în grãdinã si o puteti recolta de 4-5 ori la sezon.
Morcovul, Sfecla rosie -E bogatã în vitamina A si va servi ca profilaxie împotriva scabiei si nãpîrlirii
Pãtlagina Poate fi data iepurilor în cantitãti nelimitate. Este bunã pentru functia intestinelor si pentru membranele mucoase.
Vetrice Poate fi datã în cantitãti nelimitate. Va ajuta în prevenirea vermilor si altor probleme ale sistemului digestiv.
Podbalul Poate fi dat uscat, dar numai de doua ori pe sãptãmîna. Va împiedica aparitia balonãrii.
Suplimentar la aceste plante, se mai recomandã de a hrãni iepurii si cu iarbã obisnuitã (din pãduri, de exemplu), deoarece si ea a e unele calitãti medicinale pentru iepuri. Se mai recomandã sã dati iepurilor si un amestec de plante, astfel iepurii vor putea sã-si aleagã hrana dupã plac.
Mai puteti hrãni iepurii si cu diferite cereale cum ar fi grîu, porumb si orz, de obicei ca nutret combinat. Astfel de hranã este utilã în special în timp de
iarnã, cînd nu este masã verde. Mai puteti face fîn din iarba cositã vara, pentru a hrãni iepurii în timp de iarnã. ªi cioclejii pot fi folositi în hrana iepurilor, cu atît mai mult cã acestea sînt în cantitãti mari ca produse secundare în Moldova.

Plantele cu efecte negative

· Este important ca iepurii sa fie hrãniti în fiecare zi la acelasi timp.
· Dati iepurilor o mîncare variatã si balansatã.
· Dati hrana principalã seara. De obicei, iepurii mãnîncã mai linistit în timpul serii, deoarece este mai rãcoare si este mai putin zgomot.
· Iepurii permanent trebuie sã aibã apã potabilã care trebuie schimbatã în fiecare zi.

Planta Efectele
· Ceapa
· Sparanghelul
· Arpagicul
· Prazul
Boli gastrointestinale.
·  Cartofii cruzi
·  Frunza de cartofi
·  Resturi de plantã de rosii
·  Resturi de plantã de tutun
În majoritatea cazurilor iepurii vor muri.
·  Plantele conifere
·  Apa în care a nimerit o plantã coniferã.
Gastrointeritã, voma, diaree, moarte.
·  Varza (verde, albã si rosie)
·  Trifoiul rosu
·  Conopida
Balonare, diaree

· Pentru a sti cîtã hranã sã dati la iepuri, trebuie sã experimentati. Dacã ei nu terminã toatã mînca ea pe ca e le-ati dat-o, data urmãtoare dati-le mai putin, în asa fel ca la urmã veti afla de ce cantitate ei au nevoie.

Postări populare de pe acest blog

Contact

Nume : Email : Subiect : Mesaj : Cod de siguranta(case-sensitive):

Principiile esentiale în cresterea iepurilor

Ca specie, iepurele se înmulteste foarte repede si des si în natura are o perioada de înmultire de aproape o luna. Astfel, o femela nu va avea o viata lunga pentru ca fatarea este obositoare pentru organismul sau. La fiecare fatare are de la 4 la 12 iepurasi. Masculul ajunge la maturitatea sexuala la vârsta de 5-6 luni. Femela poate fi fecundata la aceeasi vîrsta. Femela poate fi fecundata iarasi la un interval de 24 ore dupa fatare, daca mascul este lasat cu ea în casuta. Aceasta nu este prea bine pentru femela, deoarece e posibil ca ea va avea probleme la viitoarea fatare. Problemele pot fi urmatoarele: · Femela nu va pregati cuibul pentru iepurasii noi nascuti si ei vor muri din cauza frigului. · Femela nu va avea lapte sau va refuza sa alapteze puii. Ei pot fi hraniti cu biberonul, dar veti pierde mult timp si majoritatea iepurasilor vor muri. · Daca femela nu este suficient de sanatoasa, se va îmbolnavi din cauza stresului alimentar. Ce puteti face pentru o înmultire mai ef

Meniu

Introducere Avantajele cresterii iepurilor Întretine ea iepurilor H ana Plantele cu efect pozitiv Plantele cu efect negativ Bolile Maladii infectioase Maladii ne-infectioase Îngrijirea iepurilor bolnavi Principiile esentiale în cresterea iepurilor Ce puteti face pentru o înmultire mai eficientã?