Treceți la conținutul principal

Întretinerea iepurilor


Iepurii pot fi crescuti cel mai bine în încãperi cu mai multe niveluri, numãrul cãrora poate sã ajungã pîna la 3-4 etaje. Astfel faceti economie de spatiu.
Aceasta încãpere se construieste usor dacã acordati atentie urmãtoarelor aspecte:
  • Încãperea destinatã întretinerii iepurilor trebuie sã aibã podeaua fãcutã din plasã de sîrmã sau din scînduri de lemn cu o distantã de1,5-2 cm între ele. O încãpere cu podea platã va fi mai murdarã, întrucît va fi mai dificil de a face curãtenie si ea va trebui sa fie curãtitã mai des.
  •  Acoperisul cãsutei (la fiecare etaj) trebuie sã fie înclinat. n acest caz murdãria va fi curãtitã mai usor din cãsutã. Intre niveluri, distanta idealã pentru o curãtenie cît mai eficienta este de 15 cm.
  •  Încãperea pentru întretinerea animalelor trebuie sã se afle într-un loc luminos, dar sa nu fie expusã direct razelor de soare, vîntului sau ploii. În cazul cînd aceasta se respectã, iepurii cresc mai sãnãtosi si sînt mai bine protejati de diferite boli.
  • Este important sã aveti o cãsuta suplimentarã care trebuie pusã la o anumitã distantã de încãperile initiale. Ea va fi destinatã izolãrii iepurilor bolnavi sau iepurilor procurati.
Este foarte important sã curãtiti cãsutele cît mai des, cel putin o datã pe lunã. În caz contrar exista un risc sporit de îmbolnãvire. Cea mai indicatã substantã chimicã de curãtire a încãperilor animalelor este solutia de înãlbitor de 3%.

Fig. 1. Cuscã pentru întretinerea iepuroaicelor înainte si dupã fãtare

Fig.2. Cuscã pentru întretinerea unui numãr mai mare de iepuri
(pînã la 10 iepuri adulti)

Pentru a face curãtenie aveti nevoie de urmãtoarele:
  • Scoateti iepurii si mîncarea din cãsutã.
  • Mãturati toatã murdãria si scoateti gunoiul din cãsutã.
  • Spãlati cãsuta cu solutia de înãlbitor si lãsati-o sã se usuce. Când încãperea este uscatã, puteti sã dati iepurii înapoi.
Temperatura idealã în încãperile de întretinere ale animalelor este de +18°C.

Postări populare de pe acest blog

Contact

Nume : Email : Subiect : Mesaj : Cod de siguranta(case-sensitive):

Principiile esentiale în cresterea iepurilor

Ca specie, iepurele se înmulteste foarte repede si des si în natura are o perioada de înmultire de aproape o luna. Astfel, o femela nu va avea o viata lunga pentru ca fatarea este obositoare pentru organismul sau. La fiecare fatare are de la 4 la 12 iepurasi. Masculul ajunge la maturitatea sexuala la vârsta de 5-6 luni. Femela poate fi fecundata la aceeasi vîrsta. Femela poate fi fecundata iarasi la un interval de 24 ore dupa fatare, daca mascul este lasat cu ea în casuta. Aceasta nu este prea bine pentru femela, deoarece e posibil ca ea va avea probleme la viitoarea fatare. Problemele pot fi urmatoarele: · Femela nu va pregati cuibul pentru iepurasii noi nascuti si ei vor muri din cauza frigului. · Femela nu va avea lapte sau va refuza sa alapteze puii. Ei pot fi hraniti cu biberonul, dar veti pierde mult timp si majoritatea iepurasilor vor muri. · Daca femela nu este suficient de sanatoasa, se va îmbolnavi din cauza stresului alimentar. Ce puteti face pentru o înmultire mai ef

Meniu

Introducere Avantajele cresterii iepurilor Întretine ea iepurilor H ana Plantele cu efect pozitiv Plantele cu efect negativ Bolile Maladii infectioase Maladii ne-infectioase Îngrijirea iepurilor bolnavi Principiile esentiale în cresterea iepurilor Ce puteti face pentru o înmultire mai eficientã?